Bul-Flower
Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
 
   

Geschiedenis van thee

Thee is na kruidendrank één van de eerste en oudste dranken. De geschiedenis gaat terug in de tijd ongeveer 5000 jaar voor Chr. in China.
 
Keizer Shen Nung zat op een dag onder een theeboom water te koken en viel in slaap. Er waaide een zachte bries. Enkele blaadjes van de theeboom vielen in de pot met warm water. Toen de keizer wakker werd rook hij een heerlijke geur die vanuit de pot met warm water kwam. Hij ontdekte dat het de bladeren van de Camellia Sinensis waren die de heerlijke geuren verspreidden.
Hij dronk ervan en vond het een heerlijke smaak.  Zo kwam hij op het idee om de plant te cultiveren en te commercialiseren. China zou de bakermat worden van de thee.

Thee geschiedenis in Europa

De eerste verhalen komen uit Italiaanse reisverhalen. Een Perzische koopman bezocht China en kwam in aanraking met een drank waar men blaadjes in kokend water deden en opdronken. (Het woord thee werd nog niet gebruikt)
Later kwamen Italiaanse en Portugese geestelijken die als missionarissen rondtrokken in China en Japan thuis met verhalen over hun eerste thee-ervaring.
 
In 1559 kwamen de Portugezen met de eerste hoeveelheid thee en kruiden naar Europa. In de 17de eeuw begonnen ze met grotere hoeveelheden te verschepen.
 
In 1610 kwamen de eerste hoeveelheden thee naar Nederland. Pas later (na een oorlog met Portugal en Spanje) werden door de VOC grotere hoeveelheden verscheept naar het Westen.
De Nederlanders hebben uiteindelijk in Java e Sumatra theeplantages aangelegd. De Engelsen deden hetzelfde in India en Sri Lanka (voormalige Ceylon).
 
In 1635 meerde de Engelse voor het eerst aan in China. De handelsverhouding tussen Portugal en Engeland liep niet altijd vlot. Toch kreeg Engeland het grootste deel van de theeplantages in handen door een gearrangeerd huwelijk tussen de Portugeese prinses Catharina en Charles 2. Door dit huwelijk verwierf Engeland het monopolie over de Portugese thee-industrie.
 
In 1773 kreeg het Britse thee-rijk het zwaar te verduren. De Amerikanen accepteerde het niet meer dat ze hoge belastingen moesten betalen over het invoeren van thee. Vermomd als Indianen hebben ze vrachtschepen die in Boston aanmeerden, overmeesterd en de volle kisten met thee overboord gegooid. Deze gebeurtenis staat bekend als de ‘Boston Tea party’. Tot op de dag vandaag staat dit nog altijd bekend als protestbeweging tegen de hoog oplopende Amerikaanse belastingen.

Wanneer mag je een drankje thee noemen?

Als drank gemaakt wordt van de bladeren van de Camelia Sinensis mag het thee genoemd worden. Rooibos, vruchten en kruiden komen niet van de Camelia Sinensis en mogen daarom geen thee genoemd worden.